Kotihoito

Jokapäiväinen suun ja hampaiden hoito on osa jokaisen perusterveydenhuoltoa - vauvasta vaariin. 

Huonon suuhygienian on todettu olevan yksi riskitekijöistä yleisimmille sairauksille. Säännöllinen harjaus ja kunnon välineet ovat siis edullinen ja kannattava sijoitus omaan terveyteen.

Suunhoito kotikonstein on helppoa ja saatavana on jokaiselle sopivia tuotteita. 

 

Tarkistus säännöllisin hoitovälein
Käynti hammashoidon ammattilaisella säännöllisesti yksilöllisin hoitovälein helpottaa kotona tapahtuvaa perushoitoa sekä auttaa olennaisesti ennakoimaan reikiintymisen tai muut suussa tapahtuvat muutokset.

Hammashoidon ammattilaisilla on käytössään uusimmat hoitomenetelmät, hoitotuotteet ja teknologia. Heiltä saat tietoa ja apua mm. korjaushoitoon, pehmytkudos- ja purentaongelmiin sekä muihin suun hoitoasioihin ja parhaat ohjeet kotihoitoon.

.

Ei enää hammaslääkäripelkoa 
Nykyiset hoitomenetelmät ja -välineet ovat hellävaraisia, säästävät hammasta ja pehmytkudosta mahdollisimman paljon ja lopputulos on esteettinen ja kestävä. 

Lisätietoja hammashoidosta ja suun terveydestä löytyy Suomen Hammaslääkäriliiton kotisivuilta.

Selkovideo hampaiden harjaamisesta ilmestynyt

 

Selkokielinen Harjaa hampaat näin -3D-animaatio näyttää, kuinka hampaat harjataan hammasharjalla tai sähköhammasharjalla. Lisäksi neuvotaan hammasvälien puhdistaminen hammaslangalla ja hammasväliharjalla.

Lasten fluorihammastahnan käyttöön muutoksia

 

Hammaslääkärit ovat tiukentaneet lasten fluorihammastahnan käytön Käypä hoito-suositustaan. 2,5-vuotiaille lapsille suositellaan fluoripitoisuudeltaan vahvempaa hammastahnaa kuin aikaisemmin. Jo alle kolmivuotiaiden lasten pitäisi pestä hampaansa kahdesti päivässä ja käyttää toisella kerralla fluorihammastahnaa. 
 
Suositukset ovat seuraavanlaiset:
  • alle 3 -vuotiaille hyvin pieni sipaisu 1 000-1 100 ppm:ää (milligrammaa kilossa)
  • 3-5 vuotiaille pikkusormen kynnnen kokoista nakaretta 1 000-1 100 ppm:ää fluoridia sisältävää hammastahnaa kahdesti päivässä.
  • 6 vuotta täyttäneille suositellaan jo aikuisten hammastahnaa 1 450 ppm:ää
 
Fluoridista voi lapselle olla haittaa, jos sille altistuu liiaksi. Jos lapsi nielee suuria määriä fluoria, hänen hampaisiinsa voi tulla valkoisia laikkuja. Siitä ei kuitenkaan ole varaa lapselle, vaan kyseessä on ainoastaan kosmeettinen haitta.
 
Suosituksissa tähdennetään, että hampaiden pesu on erityisen tärkeää siinä vaiheessa kun lapsen maitohampaat puhkeavat noin 2,5 vuoden iässä. (Käypä hoito -työryhmä DUODECIM)
 
Suositukset PDF -lomakkeella

 

http://www.terveysportti.fi/xmedia/hoi/hoi50078a.pdf